Sałatka z cynamonowym kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i mozarellą



Czy macie takie dania, które możecie jest bez końca i wydaje wam się, że nigdy, przenigdy się wam nie znudzą? Ja mam kilka. Jednym z nich jest sałatka z cynamonowym kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Idealna na każdą okazję i posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kurczakiem ;) Jej przygotowanie jest w miarę szybkie, idealnie nadaje sie na lunch lub kolację.
Koniecznie spróbujcie jej w ten weekend!


Składniki

Porcja dla 2 (bardzo głodnych) lub 3 (umiarkowanie głodnych) osób

  • 0,5 kg piersi kurczaka, najlepiej zagrodowego,
  • mozarella - najlepsza będzie di Buffala lub Burrata, ale może być też zwykła (np. Galbani lub Zott),
  • 1 średni bakłażan,
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze,
  • sałata (dowolna ) - 2 spore garście, ja chętnie używam rukoli lub rzymskiej, może być również świeży szpinak,
  • marynata do mięsa - 2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka syropu kolonowego, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu, 1-2 łyżki oliwy extra vergine.
  • oliwa z oliwek - do polania sałatki i do smażenia (zawsze extra vergine)

      Sos tzatziki
  • 2 średnie ogórki gruntowe lub pół ogórka szklarniowego (zalecane gruntowe)
  • 1 - 2 ząbki czosnku - w zależności od upodobań
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mięso pokrój na niezbyt grube kawałki, najlepiej takiej wielkości jak na zdjęciu. My zwykle kroimy pierś na 3 - 4 kawałki. Do pojemnika z pokrywką wrzuć przyprawy (pieprz cayenne, cynamon, sól, pieprz, oliwę i syrop klonowy). Dorzuć do nich kurczaka, zamknij pojemnik i potrząsaj nim dopóki przyprawy nie pokryją dokładnie każdego kawałka mięsa. Odstaw zamknięty pojemnik z mięsem na bok. Będzie się marynowało w trakcie przygotowywania kolejnych składników sałatki.

Pokrój bakłażana na plastry o grubości 1 cm. Wlej na dużą (min. 24 cm) patelnię mniej więcej 2 łyżki oliwy oraz posyp ją odrobiną soli. To sprawi, że bakłażan będzie mięsisty i wilgotny, a nie suchy. Każdy plaster usmaż z obu stron, aż będzie przypieczony i rumiany. Usmażone plastry odkładaj na talerz, najlepiej stojący gdzieś blisko kuchenki, żeby nie wystygły zbyt szybko. 

Podczas gdy bakłażany będą się smażyły, pokrój pomidora i mozarellę na 0,5 - 1 cm plastry, odłóż na bok. 

Przygotuj naczynie na sos i utrzyj do niego na drobnej tarce ogórka, a następnie odstaw go na bok na kilka minut, aby wyciekła z niego woda. 

Umyj i osusz sałatę.

Odlej wodę z utartego ogórka (nie zaszkodzi także odcisnąć jej nadmiar). Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na bok. 

Wlej na patelnię odrobinę oliwy z oliwek i zacznij smażyć mięso. Każdy kawałek musi być porządnie przyrumieniony z obu stron, wręcz miejscami zkarmelizowany od syropu klonowego. 

Ułóż sałatę na półmisku lub na talerzach, połóż na niej plastry bakłażana, na nich pomidory i mozarellę i na samym wierzchu kurczaka. 

Sos tzatziki i oliwę postaw na stole, aby każdy mógł nałożyć ich sobie tyle, na ile ma ochotę. Idealnie pasuje do tego, świeżutka, chrupiąca bagietka :)

Smacznego!

Ps. Przepis stworzony przy współpracy z Najlepszym Kucharzem na świecie :)




Komentarze

  1. Pycha! Zdrowa i smaczna sałatka

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowane i śmiało mogę polecić. Jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląd super, jest co zjeść, smak też genialny. Zrobiłem i pewnie jeszcze nie raz zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobra, tylko ja zamiast mozarelli dodałem topionego żółtego sera a mam jeszcze w planach zrobić z serem pleśniowym

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez cynamonu też smakuje wyśmienicie, mój organizm go nie toleruje więc musiałem go pominąć.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie lubię kurczaka, ale ten przepis równie dobrze pasuje np. do łososia.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty