Sałatka z cynamonowym kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i mozarellą



Czy macie takie dania, które możecie jest bez końca i wydaje wam się, że nigdy, przenigdy się wam nie znudzą? Ja mam kilka. Jednym z nich jest sałatka z cynamonowym kurczakiem, bakłażanem, pomidorami i mozarellą. Idealna na każdą okazję i posmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kurczakiem ;) Jej przygotowanie jest w miarę szybkie, idealnie nadaje sie na lunch lub kolację.
Koniecznie spróbujcie jej w ten weekend!


Składniki

Porcja dla 2 (bardzo głodnych) lub 3 (umiarkowanie głodnych) osób

  • 0,5 kg piersi kurczaka, najlepiej zagrodowego,
  • mozarella - najlepsza będzie di Buffala lub Burrata, ale może być też zwykła (np. Galbani lub Zott),
  • 1 średni bakłażan,
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze,
  • sałata (dowolna ) - 2 spore garście, ja chętnie używam rukoli lub rzymskiej, może być również świeży szpinak,
  • marynata do mięsa - 2 łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka syropu kolonowego, 1 łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki czarnego, świeżo mielonego pieprzu, 1-2 łyżki oliwy extra vergine.
  • oliwa z oliwek - do polania sałatki i do smażenia (zawsze extra vergine)

      Sos tzatziki
  • 2 średnie ogórki gruntowe lub pół ogórka szklarniowego (zalecane gruntowe)
  • 1 - 2 ząbki czosnku - w zależności od upodobań
  • 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mięso pokrój na niezbyt grube kawałki, najlepiej takiej wielkości jak na zdjęciu. My zwykle kroimy pierś na 3 - 4 kawałki. Do pojemnika z pokrywką wrzuć przyprawy (pieprz cayenne, cynamon, sól, pieprz, oliwę i syrop klonowy). Dorzuć do nich kurczaka, zamknij pojemnik i potrząsaj nim dopóki przyprawy nie pokryją dokładnie każdego kawałka mięsa. Odstaw zamknięty pojemnik z mięsem na bok. Będzie się marynowało w trakcie przygotowywania kolejnych składników sałatki.

Pokrój bakłażana na plastry o grubości 1 cm. Wlej na dużą (min. 24 cm) patelnię mniej więcej 2 łyżki oliwy oraz posyp ją odrobiną soli. To sprawi, że bakłażan będzie mięsisty i wilgotny, a nie suchy. Każdy plaster usmaż z obu stron, aż będzie przypieczony i rumiany. Usmażone plastry odkładaj na talerz, najlepiej stojący gdzieś blisko kuchenki, żeby nie wystygły zbyt szybko. 

Podczas gdy bakłażany będą się smażyły, pokrój pomidora i mozarellę na 0,5 - 1 cm plastry, odłóż na bok. 

Przygotuj naczynie na sos i utrzyj do niego na drobnej tarce ogórka, a następnie odstaw go na bok na kilka minut, aby wyciekła z niego woda. 

Umyj i osusz sałatę.

Odlej wodę z utartego ogórka (nie zaszkodzi także odcisnąć jej nadmiar). Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, jogurt naturalny oraz sól i pieprz do smaku.
Wymieszaj całość dokładnie i odstaw na bok. 

Wlej na patelnię odrobinę oliwy z oliwek i zacznij smażyć mięso. Każdy kawałek musi być porządnie przyrumieniony z obu stron, wręcz miejscami zkarmelizowany od syropu klonowego. 

Ułóż sałatę na półmisku lub na talerzach, połóż na niej plastry bakłażana, na nich pomidory i mozarellę i na samym wierzchu kurczaka. 

Sos tzatziki i oliwę postaw na stole, aby każdy mógł nałożyć ich sobie tyle, na ile ma ochotę. Idealnie pasuje do tego, świeżutka, chrupiąca bagietka :)

Smacznego!

Ps. Przepis stworzony przy współpracy z Najlepszym Kucharzem na świecie :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty