wtorek, 11 czerwca 2013

Wieniec cynamonowy

Kochani!

  Nie wiem co się stało, ale na blogu jest ostatnio bardzo kulinarnie :) Chyba pomału wychodzi moja miłość do wypieków ;)
  Tym razem chciałam Wam przedstawić przepis na drożdżowy wieniec cynamonowy. Wygląda na skomplikowany w wykonaniu, ale uwieżcie mi, że pozory mylą ;) Jedynym minusem jest to, że musi sobie troszkę powyrastać - czyli standard w przypadku ciasta drożdżowego. Ciasto jest praktycznie niesłodkie, więc doskonale nadaje się do zajadania np. z masłem orzechowym, czekoladowym lub konfiturą.
Naprawdę warto spróbować!



  Składniki na ciasto:

- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 torebka drożdży instant (7 gramów)
- 3 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 żółtko 
- szczypta soli

Składniki na wypełnienie:
- 4 łyżki roztopionego i ostudzonego masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu

  W misce mieszamy lekko podgrzane mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut (po tym czasie zaczyn powinien się już spienić). Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki (mąkę, roztopione masło, żółtko i sól) i mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką, aż będzie jednolite, elastyczne i nie będzie się kleiło. Jeśli ciasto jest zbyt klejące lub za twarde to dodać odpowiednio mąki lub mleka. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoja objętość.

Po upływie godziny...

Rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na (mniej-więcej) prostokątny placek o grubości około 1 cm. Placek ten samrujemy roztopionym masłem i posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, zostawiając od brzegu 1 cm czystego ciasta. Następnie zwijamy ciasto w rulon i przekrajamy ostrym nożem na pół wzdłuż, tak aby powstały dwa długie paski. Otrzymane paski ciasta owijamy wokół siebie na wzór warkocza (tyle, że składającego się z 2 a nie 3 części), formujemy okrąg i łączymy ze sobą końce. Ciasto przekładamy na  dużą, płaską blachę do pieczenia (zwykle w wyposażeniu piekarnika), wyłożoną wcześniej papierem, smarujemy je odrobiną roztopionego masła i pieczemy w piekarniku (na środkowej półce) przez około 30-35 minut. Jeśli ciasto zaczyna się bardzo szybko rumienić, należy przykręcić piekarnik do 170*C.





Smacznego!
Aleksandra



11 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że sam tytuł posta mnie zaciekawił, a jak zajrzałam to mi szczęka opadła, że takie cudo można samemu zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być pyyyyszne!!!!!!!!
    C. Dziunia

    OdpowiedzUsuń
  3. o matko! wygląda bosko, musi być pyszny, a jeszcze z kubeczkiem ciepłego mleka lub kakao! Chyba jutro wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już kilka miesięcy zabieram się do zrobienia tego cudeńka, no i muszę w końcu go zrobić. Twój wygląda wyśmienicie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie:3 przepis do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. no no no wygląda bardzo smakowicie:))) i u mnie kulinarnie się zrobiło:) lato to i słodkie nam wszystkim w głowie:)
    ściskam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na idealny do kawy! Zapisuję przepis :) miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda świetnie i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Weszłam, przeczytałam, każdy wpis od deski do deski, wszystkie zdjęcia oglądałam z wielką przyjemnością :) I zaglądam w każdej wolnej chwili w oczekiwaniu na coś nowego. Super! Baaaardzo baaardzo w moim stylu.
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja już przepis wydrukowałam :) więc teraz tylko kwestia wdrożenia w życie.
    Olu, zdrówka życzę i wracaj szybko

    OdpowiedzUsuń