czwartek, 9 maja 2013

Ciasto marchewkowe

Witajcie!

Dzisiaj uświadomiłam sobie, że już dawno nie było na blogu postów kulinarnych. Tak więc dzisiaj przedstawię Wam kolejny przepis na pyszne ciasto, które nie jest tylko pustą bombą kaloryczną. Lubię ciasta, które są smaczne, ale także zdrowe. 



Składniki na ciasto:
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego (np. Kujawski)
  • 2 jajka
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich / laskowych / migdałów
  • 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
  • 100 g kremowego serka, np. Twój Smak lub Philadelphia
  • 100 g cukru pudru (W oryginalnym przepisie było 400g cukru! - ilość jak dla mnie kosmiczna. Po prostu dodajcie go tyle ile Wam odpowiada, może być nawet mniej niż 100g)
  • 50 g masła
 Przygotowanie polewy
  Mikserem ucieramy serek z masłem. Dodajemy po trochu cukier puder cały czas ucierając. Wstawiamy do lodówki, aby polewa lekko stężała.

Przygotowanie ciasta
  Jajka ubijamy do momentu gdy podwoją swoją objętość, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż otrzymamy jednolitą i puszystą masę. Do masy, ubijanej cały czas mikserem na wysokich obrotach, wlewamy cienką, ciągłą stróżką olej.
  Wyłączamy mikser, do masy wrzucamy marchewkę, ananasa, wiórki kokosowe, orzechy i delikatnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól i jeszcze raz delikatnie mieszamy wszystkie składniki łyżką.
  Otrzymaną masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm. Jeśli użyjecie kwadratowej lub prostokątnej formy to nie może być ona zbyt duża, ponieważ ciasto wyjdzie zbyt płaskie i nie będzie można go przekroić w poprzek, aby przełożyć kremem (polewą). Ciasto pieczemy przez około godzinę w 150 stopniach. 
  Gdy ciasto wystygnie, przekrawamy je poziomo na pół. Spód smarujemy 1/3 ilości polewy i kładziemy na nim wierzch, który z kolei smarujemy pozostałością polewy (2/3 ilości). Wstawiamy do lodówki do momentu stężenia polewy.






  Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku i lekko zmodyfikowany.
Jak upieczecie już swoje ciasta to dajcie znać jak Wam się udało :)

Pozdrawiam,
Aleksandra

6 komentarzy:

  1. wszedzie ostatnio gości ciasto marchewkowe :) musze i ja je w końcu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne ciacho :) Lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Olu, ciesze się , że wpadłaś do mnie na mój blog;_) dzięki za miłe słowa:-) jeśli chodzi o przeceny w sklepie to właśnie przeceniliśmy ceramiczne naczynia w stylu country living. Cieszą się one dużym uznaniem wśród blogowiczek i stąd ta decyzja. Lepszej ceny nie będzie bo daliśmy rabat 25 %. Tym sposobem wychodzi paczkomat za darmo, można z tego skorzystać i ewentualnie dokupić coś jeszcze. Zapraszam ..pobuszyj sobie, może faktycznie wybierzesz coś dla mamy. Pozdrawiam serdecznie Gosia z homefocuss

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam ciasto marchewkowe :) pychotka :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta na oleju są mega - mega proste, mega szybkie i mega zdrowe :) Rzepakowy ma dużo omega-3, dzięki czemu jest dobry dla serca, a w połączeniu z marchewką stanową istną bombę prowitaminy-A, w sam raz na lato przed sezonem na opalanie :)

    OdpowiedzUsuń