Mus czekoladowy
Zupełnie zapomniałam już, jak bardzo lubiłam dzielić się z Wami moimi pomysłami na gotowanie. Nie wiem jak to się stało, że postów kulinarnych nie było na blogu od 3 miesięcy! Oświadczam, że począwszy od dzisiaj, mam zamiar te zaległości nadrobić :)
Największą przyjemność sprawia mi gotowanie zdrowych i pożywnych potraw, czyli takich, które dostarczają naszemu organizmowi dobrą energię oraz niezbędne składniki odżywcze. Być może ktoś z Was pamięta cykl kulinarnych postów pod tytułem "Pyszne i zdrowe śniadania"? W dzisiejszym poście również przedstawie Wam przepis na zdrowe śniadanie i przepyszny deser w jednym :)
Do przyrządzenia 2 porcji musu czekoladowego, o którym mowa w tytule posta, potrzebne będą:
- 5 czubatych łyżek płatków owsianych zwykłych (nie używam błyskawicznych, ponieważ są tak mocno przetworzone, że nie mają praktycznie żadnej wartości odżywczej),
- 2 małe banany lub jeden duży
- 200 ml zwykłego mleka lub roślinnego
- 6 suszonych śliwek, sparzonych wrzątkiem
- czubata łyżka kakao w proszku
Sposób przygotowania:
Wrzucamy płatki to naczynia blendera i zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła płatki (może nawet być jej nieco więcej). Przykrywamy i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby płatki "wciągnęły" wodę. Ja bardzo często zalewam płatki na noc i dopiero rano robię z nich mus. Potem pakuję w słoiczek i zabieram do pracy na drugie śniadanko ;) Wracając do tematu... Do naczynia z płatkami dorzucamy śliwki, kakao, banana w kawałkach, zalewamy mlekiem i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. W zasadzie taki mus jest już gotowy do spożycia, ale ja lubię jak postoi jeszcze z kilkanaście minut i się zagęści. Pychota!
Zaserwujcie taki mus swoim pociechom, zamiast chemicznego, czekoladowego budyniu z torebki. Rozkoszujcie się tym deserem, gdy macie ochotę na coś słodkiego - bez wyrzutów sumienia! Samo zdrowie!
A jeśli szukacie innych pomysłów na zdrowe posiłki dla całej rodziny, to zapraszam do zakładki W KUCHNI.
Miłego dnia życzę!
Aleksandra
jak mus to mus! przekonałaś mnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie i jak na deser 'czekoladowy' ma całkiem zdrowy skład :)
chętnie spróbuję
Pozdrowienia!
B.
mmmm.............
OdpowiedzUsuńps. pozdrawiam i zapraszam na moje Candy z torbą filcową w roli głównej:)
pycha :) dziś był budyń z kaszy jaglanej więc mus wypróbuje jutro :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, jeszcze o takim musie nie słyszałam, z bananami i płatkami owsianymi! świetne dla dzieci i jakie pożywne!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :), jestem przed deserem, a więc zaserwuję rodzince i się po delektujemy!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :)
Marta
Mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńOj to i ja się skuszę! Prezentuje się smakowicie, myślę że sobie poradzę - przy moich "zdolnościach" kulinarnych :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam życząc udanego pobytu w górach! :)
Liczę cicho na relację po powrocie :)
K.
Och, czemu ja o tej porze trafiłam na Twój post!? Bo już bym się brała za przygotowywanie! :) Ale jutro to już MUS! ;)
OdpowiedzUsuńPowtórzę za Sandrą-mmm....
OdpowiedzUsuń;p
Pyyyyycha! A jaki masz podstawek śliczny!Nie mogę się na niego napatrzeć:)
OdpowiedzUsuń