czwartek, 29 stycznia 2015

Mus czekoladowy



 Zupełnie zapomniałam już, jak bardzo lubiłam dzielić się z Wami moimi pomysłami na gotowanie. Nie wiem jak to się stało, że postów kulinarnych nie było na blogu od 3 miesięcy! Oświadczam, że począwszy od dzisiaj, mam zamiar te zaległości nadrobić :)

 
  Największą przyjemność sprawia mi gotowanie zdrowych i pożywnych potraw, czyli takich, które dostarczają naszemu organizmowi dobrą energię oraz niezbędne składniki odżywcze. Być może ktoś z Was pamięta cykl kulinarnych postów pod tytułem "Pyszne i zdrowe śniadania"? W dzisiejszym poście również przedstawie Wam przepis na zdrowe śniadanie i przepyszny deser w jednym :)

  Do przyrządzenia 2 porcji musu czekoladowego, o którym mowa w tytule posta, potrzebne będą:
- 5 czubatych łyżek płatków owsianych zwykłych (nie używam błyskawicznych, ponieważ są tak mocno przetworzone, że nie mają praktycznie żadnej wartości odżywczej),
- 2 małe banany lub jeden duży
- 200 ml zwykłego mleka lub roślinnego 
- 6 suszonych śliwek, sparzonych wrzątkiem
- czubata łyżka kakao w proszku

Sposób przygotowania:
  Wrzucamy płatki to naczynia blendera i zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła płatki (może nawet być jej nieco więcej). Przykrywamy i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby płatki "wciągnęły" wodę. Ja bardzo często zalewam płatki na noc i dopiero rano robię z nich mus. Potem pakuję w słoiczek i zabieram do pracy na drugie śniadanko ;) Wracając do tematu... Do naczynia z płatkami dorzucamy śliwki, kakao, banana w kawałkach, zalewamy mlekiem i miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy. W zasadzie taki mus jest już gotowy do spożycia, ale ja lubię jak postoi jeszcze z kilkanaście minut i się zagęści. Pychota!
  Zaserwujcie taki mus swoim pociechom, zamiast chemicznego, czekoladowego budyniu z torebki. Rozkoszujcie się tym deserem, gdy macie ochotę na coś słodkiego - bez wyrzutów sumienia! Samo zdrowie!  
  A jeśli szukacie innych pomysłów na zdrowe posiłki dla całej rodziny, to zapraszam do zakładki W KUCHNI






Miłego dnia życzę!
Aleksandra 




10 komentarzy:

  1. jak mus to mus! przekonałaś mnie :)
    wygląda smacznie i jak na deser 'czekoladowy' ma całkiem zdrowy skład :)
    chętnie spróbuję
    Pozdrowienia!
    B.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm.............

    ps. pozdrawiam i zapraszam na moje Candy z torbą filcową w roli głównej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha :) dziś był budyń z kaszy jaglanej więc mus wypróbuje jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis, jeszcze o takim musie nie słyszałam, z bananami i płatkami owsianymi! świetne dla dzieci i jakie pożywne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie :), jestem przed deserem, a więc zaserwuję rodzince i się po delektujemy!
    Pozdrawiam cieplutko :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj to i ja się skuszę! Prezentuje się smakowicie, myślę że sobie poradzę - przy moich "zdolnościach" kulinarnych :)
    pozdrawiam życząc udanego pobytu w górach! :)
    Liczę cicho na relację po powrocie :)
    K.

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, czemu ja o tej porze trafiłam na Twój post!? Bo już bym się brała za przygotowywanie! :) Ale jutro to już MUS! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Powtórzę za Sandrą-mmm....
    ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyyyyycha! A jaki masz podstawek śliczny!Nie mogę się na niego napatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń