sobota, 3 maja 2014

Sałatka z pęczakiem

Witajcie!
  
  Niestety pogoda w majówkę nie dopisała :/  Jedynie w czwartek było całkiem nieźle. Jednak nie ma tego złego... ;) Spędziłam dzięki temu trochę czasu w kuchni na gotowaniu. W ten sposób powstał przepyszny sernik Bounty, zupa szczawiowa i sałatka z pęczakiem - mój hit! W planach mam jeszcze pieczenie focaccii... 
  Ale wróćmy do sałatki. Jest niesamowicie sycąca i bardzo zdrowa. Polecam ją zarówno na śniadanie jak i na lunch. Nam posmakowała tak bardzo, że jedliśmy ją na śniadanie wczoraj i dzisiaj ;) Wypróbujcie ją koniecznie, bo jest tego warta!


Czas przygotowania - około 30 minut. 
 
Składniki na dwie duże porcje:

- 150 g pęczaku,
- duża garść rukoli,
- 1/4 papryki czerwonej,
- 50 g sera feta,
- 4 łyżki pestek słonecznika,
- pół małej czerwonej cebuli lub 1 mała cebula dymka*,
-  2 jajka - ugotowane tak, aby żółtko było lekko płynne (6 - 7 minut).

*Cebulkę możecie również marynować przez 15 minut w occie winnym. Straci wtedy swój ostry smak, a stanie się łagodna i delikatnie kwaśna, co bardzo fajnie podkręca smak sałatki.

Dressing pietruszkowy:

- 2 czubate łyżki natki pietruszki (może być także mrożona - właśnie takiej użyłam),
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny,
- mały ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Czosnek można wcześniej przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Przygotowanie:

  Pęczak gotujemy w osolonej wodzie przez 17 minut (lub według przepisu na opakowaniu). Po odcedzeniu, garnek z pęczakiem zawijamy w ścierkę lub ręcznik i odstawiamy na bok. W międzyczasie kroimy cebulkę w kostkę i paprykę w słupki. Jajka wkładamy do wrzącej wody i gotujemy przez 6 - 7 minut. Na patelni prażymy pestki słonecznika, do momentu, aż się zarumienią.
Porcje pęczaku wykładamy na talerze, układamy na nim rukolę, paprykę, cebulkę, posypujemy prażonymi pestkami i pokruszoną fetą oraz kładziemy przekrojone na pół jajko. Całość polewamy pietruszkowym dressingiem i gotowe!
Smacznego :)



Biegnę znowu do kuchni ;)
Pozdrawiam,
Aleksandra


7 komentarzy:

  1. Peczak uwielbiam, ale nigdy nie jadłam w sałatce! wygląda pysznie!pozdrawiam i czekam na kolejne smakowitości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega salatka!!!wyglada oblednie, smakuje pewnie wysmienicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować :),Ostatnio robiłam pęczotto i bardzo było smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Peczak zawsze i w kazdej postaci:) Sałatka wyglada przepysznie!
    Miłego ostatniego dnia majówki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka wygląda apetycznie, ale niestety ja nie przepadam za pęczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz ci los, jakie pyszności, a ja na diecie eliminacyjnej :/

    OdpowiedzUsuń
  7. Jajko na miękko mnie przekonuje. Muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń