piątek, 18 stycznia 2013

Pyszne i zdrowe śniadanie dla całej rodziny

Witajcie!
 Tym razem przedstawię Wam szybki i prosty przepis na pyszne i bardzo zdrowe śniadanko, czyli kaszę jaglaną, gotowaną na mleku z dodatkiem owoców. 



Składniki (na 2 porcje):

  • pół kubka kaszy jaglanej
  • kubek mleka
  • miód lub cukier do posłodzenia
  • dowolne owoce, np. banany, jabłka, truskawki, maliny, jagody, itd... (ja użyłam mrożonych malin i jagód, dlatego kasza ma taki piękny kolor :] )

Przygotowanie:

  • wlewamy mleko do rondelka, wsypujemy kaszę i cały czas mieszając, gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko (około 15 minut). Jeśli jest taka potrzeba (kasza jest zbyt twarda) to dolewamy troszkę mleka i gotujemy jeszcze chwilę.
  • Pod koniec gotowania dodajemy miód lub cukier (w ilości wedle uznania, ja np. nie lubię zbyt słodkiego, więc dodałam 2 łyżeczki) oraz owoce i gotujemy przez chwilę, oczywiście mieszając cały czas, aby się nie przypaliło.
  • Nakładamy do miseczek i gotowe! 




  Tak naprawdę możecie szaleć do woli jeśli chodzi o dodatki do tej kaszy. Mogą to być nie tylko owoce (świeże czy mrożone), ale także rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, suszone owoce, kawałki czekolady, cynamon i wiele innych. Ugotowana w wodzie jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych (zamiast ziemniaków)
  A dlaczego akurat kasza jaglana? Ponieważ jest doskonałym źródłem składników mineralnych (cynk, selen, magnez, potas, fosfor) oraz witaminy B3, dzięki którym doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy. Ponadto jest produktem bezglutenowym, więc może być podawana osobom z jego nietolerancją. Jest również bogata w błonnik, więc usprawnia działanie naszego układu trawiennego i tym samym może wspomagać odchudzanie :) Także drogie Panie! Jedzcie kaszę jaglaną, a będziecie szczupłe, zdrowe i będziecie miały piękne włosy i paznokcie! :) Spokojnie możecie karmić nią także swoje dzieci, ponieważ jest produktem, który nie wywołuje alergii. Na koniec dodam jeszcze tylko, że ta kasza jest produkowana z prosa, czyli zboża które jest niestety mało popularne w naszej diecie.

Smacznego!
Aleksandra :)


6 komentarzy:

  1. Hmm może wypróbuję, dziś piekę bułeczki angielskie z Twojego ostatniego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kaszę jaglaną, ale w takiej wersji jeszcze jej nie jadłam :) Już nie mogę się doczekać, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę kaszę, muszę spróbować jej też "na słodko".

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio miałam dość długą fazę na owsiankę z orzechami i żurawiną. Dziś stwierdziłam, że czas na jakąś zmianę - i oto ona :) - jutro na śniadanie taka kasza jaglana jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdza :) Niedługo wrzucę przepis na moje ukochane musli!
      Pozdrawiam,
      Ola

      Usuń