czwartek, 10 stycznia 2013

Tosty inaczej, czyli pyszne śniadanie lub podwieczorek :)

  Czasami, kiedy za oknem jest tak ponuro, że w środku dnia muszę zapalać światła w domu, kręcę się wokół lodówki, otwieram ją, stoję przez chwilę, patrzę, po chwili zamykam... I tak kilka razy ;) Szukam smaku, na który mam ochotę, zastanawiam się co by tu "wrzucić na ruszt"... I właśnie ostatnia taka sesja "lodówkowa" zaowocowała tostami z bananem. Może Wam się wydawać, że to dość dziwne danie, ale uwierzcie, że jest naprawdę pyszne! Połączenie banana z masłem daje niebiański smak :)






Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu. Składniki na tosty dla 2 osób:

- 2 banany, najlepiej dojrzałe,
- 1 bagietka (mogą być też inne bułeczki),
- masło - tyle ile lubicie :)

  Bagietkę kroimy pod ukosem na kromki, smarujemy masłem i układamy na nich pokrojonego w półcentymetrowe plasterki banana (ja kroję go wzdłuż, ponieważ jest mi tak wygodniej). Kromki wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kiedy już się pięknie zarumienią, a banan zmięknie wcinamy ze smakiem :)
  Dodatkowo tosty można polać miodem lub syropem klonowym. Niestety podczas zapiekania banan troszkę ciemnieje, ale absolutnie nie wpływa to na smak tostów.
  Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i poinformujecie mi jak Wam smakowało :)

Pozdrawiam ciepło,

Aleksandra




7 komentarzy:

  1. Fajny przepis :) Zrobię kiedyś na śniadanie :)
    Skoro lubisz banany ja polecam grillowane banany ;)
    Wystarczy położyć banany w skórce na ruszt i piec aż skórka będzie zupełnie czarna. Ja wcześniej wbijam w nie dużo goździków. Po upieczeniu wystarczy rozciąć skórkę i wetknąć w gorącego banana kostki gorzkiej czekolady. Idealny deser na wieczór przy grillu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, takie banany na ciepło jadlam, ale akurat nie z grilla tylko z piekarnika. Też były pyszne :) Pozdrawiam, Ola

      Usuń
  2. Bananów świeżych osobiście bardzo nie lubię. Ale z grilla bądź z patelni uwielbiam. Bardzo podoba mi się Twój przepis wypróbuję na weekendzie na pewno bo to idealne kanapki dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm - nie jadłam - rzeczywiście dziwne połączenie aczkolwiek w kuchni jest ich masa i czasami coś co zupełnie na perwszy rzut oka do siebie nie pasuje - skamuje wyśmienicie :)
    Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kurczę chyba zaraz śmignę po banany, bo narobiłaś mi apetytu na taką kanapeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię smażone banany na masełku polane Ajerkoniakiem też pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, koniecznie muszę spróbować! Uwielbiam tosty i uwielbiam banany, ale nigdy bym nie wpadła na taką kombinację :)

    OdpowiedzUsuń